Kyudo

Kyudo

Kyudo är det traditionella japanska bågskyttet med den karaktäristiska asymmetriska långbågen – yumi. På grund av den likaså karaktäristiska dragtekniken används extremt långa pilar, ofta gott över en meter långa, med vilka man skjuter mot en måltavla på 36 cm i diameter som står på marken 28 meter bort.

Bågskyttet i Japan började redan på 1500-talet att konkurreras ut av moderna skjutvapen, och övergick därför tidigt från att vara en levande stridskonst (jutsu) till en mer ritualiserad konst (do) som ett medel för personlig utveckling. I och med detta är också kyudo en av de budoarter som har en av de mest intrikata och utvecklade ritualerna som kringgärdar själva skyttet. Det är inte längre själva skyttet i sig eller att träffa måltavlan som är den absoluta huvudsaken, utan i minst lika hög grad förmågan att utföra skjutritualen med alla dess olika moment lugnt och koncentrerat, och göra helheten till en såväl yttre som inre skönhetsupplevelse.

Inne i träningslokalen, dojon, läggs all koncentration på ett korrekt och harmoniskt utförande av skjutritualen – hassetsu – vilket gör kyudo oöverträffat som medel att koppla bort omvärlden och motarbeta stress.

Kyudo kan utövas av alla, i alla åldrar, då man använder utrustning som är anpassad efter ens egna fysiska förutsättningar.

KONTAKT

Skicka oss gärna ett mail om du har frågor, eller lämna ett meddelande på vår sida på Facebook!

info@uppsalakyudo.se

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

© 2011-2020   Issha Kyudo Kai - Uppsala Kyudoklubb