Utrustning

Utrustning

Den utrustning du behöver för att träna kyudo är till att börja med en keikogi (träningsdräkt), som består av en uwagi (jacka), obi (bälte), hakama (byxor) och tabi (strumpor). Kvinnor bär dessutom muneate (bröstskydd).

Det man skaffar sig i nästa steg är en egen kake (skjuthandske) med shitagake (underhandske) (för att skydda handsken mot svett och smuts), och egna ya (pilar) som är anpassade efter ens egen armlängd och dragstyrka på bågen. Till pilarna behöver man även en yazutsu (ett koger).

Slutligen, när du skaffat dig tillräckligt god skjutteknik, är det dags att skaffa en egen yumi (båge). Den är oftast gjord av trä laminerat med glasfiber eller kolfiber. En riktig båge, takeyumi, är handgjord i bambu, men en sådan är både dyr och känslig för vårt torra vinterklimat, så det är oftast först när man tränat i ett antal år man brukar skaffa en bambubåge.

Utöver detta krävs ett antal småsaker för underhåll och diverse förbrukningsmateriel, som extra strängar, stränghållare, harts till skjuthandsken, m.m.